100 Lat Innowacji w Inżynierii Płynnego Metalu

Vesuvius, światowy lider innowacyjności w inżynierii płynnego metalu, obchodzi w tym roku stulecie istnienia. Foseco, dział Grupy Vesuvius, wiodący dostawca materiałów i usług dla odlewni, zostało utworzone w 1932 roku. Od początku istnienia Vesuviusa, czyli od roku 1916 i pierwszej produkcji tygli grafitowych, misją firmy było projektowanie efektywnych i nowatorskich rozwiązań, które miały spełniać oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Założona przez braci Arensburg oraz ich przyjaciela Arthura Jackmana spółka, musiała odpowiedzieć na zwiększone przez wybuch Pierwszej Wojny Światowej zapotrzebowanie na produkcję staliwa dla przemysłu zbrojeniowego. Po stu latach Vesuvius jest niekwestionowanym liderem w swojej branży. Dostawcą pełnego zakresu wyrobów i usług do kontroli, regulacji i ochrony strumienia stali.

Historia Foseco to także historia innowacji. Spółka założona została w 1932 roku w Birmingham przez Erica Weissa i Dr Kossy’ego Straussa jako Foundry Services Ltd. Chemik Strauss i handlowiec Weiss, postawili sobie za cel stworzenie firmy, która wspierałaby odlewnie swoimi produktami i usługami. Początkowo wytwarzali sześć rodzajów topników, które stopniowo udoskonalali dzięki bliskiej współpracy z klientami. W latach czterdziestych Foseco opracowało materiał Feedex do samodzielnej budowy otulin oraz zasypkę egzotermiczną Ferrux. W kolejnych dekadach powstawały egzotermiczne zasilacze nadlewów KALMINEX i FEEDEX, filtry piankowe SEDEX, STELEX i SIVEX, wysokiej jakości pokrycia na bazie wody lub IPA, a także systemy wspomagające uszlachetnianie kąpieli metalowej jak urządzenie do odgazowywania FDU, czy proces INITEK umożliwiający kontrolę poziomu tlenu w kąpieli metalowej i zapewniający maksymalną jednorodność parametrów metalurgicznych.

Foseco w Polsce powstało w 1999 roku. Od tego czasu, czyli już od 17 lat, oferuje polskim odlewniom najwyższej jakości produkty i usługi.
Vesuvius nieprzerwanie, od stu lat jest liderem w swojej branży. Dostarcza innowacyjne rozwiązania dla odlewni żeliwa i staliwa. Posiada 17 centrów rozwojowo-badawczych, w tym nowy, bardzo nowoczesny ośrodek w Enschede. Niezależnie od tej działalności powstał dział techniczny zajmujący się opracowywaniem rozwiązań na podstawie danych procesowych klientów.

Kontakt:
Oleg Bylinowski; Business Unit Manager