Nowy produkt Foseco – HOLLOTEX Shroud

Obecne standardy przemysłowe wymagają dostarczania w krótkim czasie wysokiej jakości odlewów do klientów.

Bardzo często odlewnie zwracają zbyt małą uwagę na ochronę ciekłego metalu w trakcie zalewania z kadzi zatyczkowej. Z tego powodu na strudze tworzą się zanieczyszczenia tlenkowe, które w wyniku turbulentnego przepływu w układzie wlewowym tworzą wtrącenia typu podwójny film tlenkowy. Bardzo często powodują one wady, które znacząco obniżają własności mechaniczne odlewów. Przez wiele lat w odlewaniu ciągłym używano różnych procesów chroniących strugę metalu. Obecnie odlewnie mogą skorzystać z tego doświadczenia i podnieść jakość swoich odlewów przez zastosowanie koncepcji osłaniania strugi.

Osłona strugi metalu w celu podniesienia jakości odlewów

HOLLOTEX Shroud został opracowany aby chronić ciekłe staliwo od wtrąceń powietrza i podwójnych filmów tlenkowych (bi-film) podczas odlewania. Nowy proces osłony strugi spełnia restrykcyjne wymagania BHP i różni się od procesów stosowanych w hutach, które są prowadzone przez automatyczne manipulatory. Odlewnie potrzebują możliwości zalania kilku form z jednej kadzi. Poza tym wymagane jest bezpieczeństwo, szybkość i elastyczność przy operowaniu systemem – osłona przymocowana do kadzi nie jest bezpieczną i praktyczną metodą z punktu widzenia odlewni. HOLLOTEX Shroud spełnia te wymagania – jest wkładane w formę i nasuwane na wylew przy użyciu prostego, efektywnego i trwałego dźwigniowego systemu unoszącego.

System unoszący jest samozamykający się, więc po jego przekręceniu i uszczelnieniu operator kadzi może rozpocząć zalewanie bez konieczności trzymania dźwigni systemu w trakcie zalewania. Zatyczka VAPEX jest samocentrująca, więc nawet w przypadku lekkiego przechylenia kadzi nad HOLLOTEX Shroud nadal zachowane jest uszczelnienie. Osłona zapewnia przepływ metalu bez wtrąceń powietrza i utlenienia do skrzynki z filtrami. Skrzynka zaprojektowana jest tak aby uniknąć rozbryzgu ciekłego metalu na początku zalewania, a później kieruje strugę przez filtry STELEX ZR ULTRA do ceramicznych kształtek, tworzących układ wlewowy. Osłona jest pochylona aby zapewnić jej maksymalne wypełnienie ciekłym metalem i sprawić, by wlew główny miał ciągle ciśnienie metalostatyczne.

Największe zalety

• Brak wtrąceń powietrza
  • Zmniejszenie brakowości w trakcie badań rentgenowskich i magnetyczno-proszkowych
  • Mniejsze zapotrzebowanie na naprawy odlewów